Založ si blog

Etel-mama,naša masérka.

Babka Etela mala vyše deväťdesiat rokov.Všetci sme ju volali Etel-mama,pretože bola veľmi ľudská,milá a celý personál si ju prisvojil za starú mamu.
Ale to nebolo všetko,prečo sme sa u nej tak často zastavovali a aj posedali.Rada nám rozprávala o svojom detstve a spomienky zo svojho života.
Vo svojej dedine bola určite tiež obľúbená,pretože rozprávala,ako sa snažila ľuďom pomáhať,ako im chcela zmierńovať bolesti.Zaujímali ju bylinky,obklady aj masáže.A vraj lekár z ich dediny jej to tiež ochotne vysvetlil a chválil ju za to,aká je šikovná.
Keď mal personál chvíľku čas,tak sa u babky zastavil na pár slov.Ona už chodiť nevládala a tak sme ju ráno posadili do fotela vedľa postele a tam prijímala svoje návštevy.Vždy sa im veľmi potešila,aj keď ich nespoznávala.
A ak niekoho bolel chrbát,sadol si pred ńu na menšiu stoličku a ona ho rada pomasírovala a pritom rozprávala svoje spomienky života.
Najčastejšie sa to dialo po jej popoludńajšom spánku,kedy sme ju znova vysadili z postele,zajedla si olovrant a my personál sme mali trochu času do večere a večernej toalety.
Rozprávala len po maďarsky,väčšina personálu tiež,ale ja som menej rozumela,aj keď som precítila všetko,čo mi chcela povedať.
Cítila som jej dotyky na chrbte-veľmi dobre vedela palcom pravej ruky nájsť zatvrdliny vo svaloch a tie sa snažila rozmasírovať.
Cítila som atmosféru jej životných príbehov,jej ukončujúce gesto a slová po masáži:
/preklad/“Nech Ťa Boh ochraňuje,nech Ti pomáha a vylieči Ťa !“
A potľapkala ma po chrbte,pohľadila po pleciach.
Odvďačila som sa úsmevom,poďakovaním a pohladkaním ju po tvári.
Rozumeli sme si – tak vnútorne.
Aj ona bola spokojná,že je pre niekoho ešte užitočná.
Zlaté ruky babky Etel !

Pán premiér Fico! – sklamala som sa !

08.03.2014

Prezentujete sa – Smer-ako strana so sociálnym cítením – ale skutkami nie ! Boli sme predvolaní na oboznámenie sa a podpísať : Poučenie v súvislosti s aplikáciou § 10 zákona č. 417 o pomoci v hmotnej núdzi. Zákon nám nariaďuje – bod č.3- dostaviť sa na výkon prác… Ja aj manžel máme odpracovaných nad 30 rokov(medzitým sme aj samostatne [...]

Jar. ..

05.03.2014

– začiatok-preberanie sa k životu,znovuzrodenie…-detstvo. Zvyknem si čítať rôzne články na internete…a zaujal ma jeden – o tom, – keď nám chýba pocit šťastia… Mne tento pocit chýba hlavne na jar,práve vtedy… Hovorí sa príslovie:“Marec poberaj sa starec.“ – je to v tom,že starí ľudia,alebo [...]

To sme sa vyznamenali. ..

03.08.2013

Matica slovenská dnes udelí vyznamenanie za pokojné rozdelenie Československa bývalému prezidentovi Česka – Václavovi Klausovi. Nepochopiteľné a nezrozumiteľné… Za našu svojprávnosť sa zaslúžili iní… Dalo by sa písať veľa o rozdelení…dá sa prezentovať veľa pohľadov na to… dá sa o tom veľa diskutovať. Nebudem – budúcnosť [...]

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

ikaova

Blogovanie - život - je poznávanie seba samým, seba inými a iných sebou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 81
Celková čítanosť: 263996x
Priemerná čítanosť článkov: 3259x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy